Europski kongres hitne medicine: Predstavljen projekt telemedicinskog povezivanja vozila HMS-a

Na Europskom kongresu hitne medicine koji se od 16. do 20. rujna 2023. održao u Barceloni u organizaciji Europskog društva za hitnu medicinu i Španjolskog društva hitne medicine, ePosterom su dr. sc. Damir Važanić, mag. med. techn. i Saša Balija, mag. med. techn. predstavili projekt Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) Uvođenje daljinskog nadzora u hitnu medicinsku službu (HMS). Uz njih, na kongresu su sudjelovali i brojni drugi hrvatski stručnjaci i praktičari iz područja kako bolničke tako i izvanbolničke hitne medicine.

Nakon što je uspješno implementirao niz telemedicinskih usluga u zdravstveni sustav RH, HZHM je u sklopu tehničke pomoći Glavne uprave za potporu strukturnim reformama Europske komisije razvio nacionalni okvir za telemedicinsko povezivanje vozila izvanbolničkog HMS-a s telekonzultantskim centrima kako bi osigurao medicinsku podršku mladim liječnicima izvanbolničkog HMS-a, kao i timovima T2 bez liječnika. Nacionalni okvir će, istaknuli su Važanić i Balija, omogućiti prijenos medicinskih podataka pacijenata u realnom vremenu iz vozila HMS-a u telekonzultantske centre iz kojih će liječnici specijalisti putem prilagođenih telekonferencijskih poziva pratiti stanje pacijenata i pružati podršku timovima HMS-a bez liječnika te mladim liječnicima.

Za uspostavu ovakvog sustava daljinskog praćenja pacijenata, provest će se pilot-projekt u tri županije. Pri tom će se vozila HMS-a opremiti telemedicinskom opremom, uključujući defibrilatore i druge medicinske uređaje za prijenos podataka putem mobilnih mreža, organizirat će se telekonzultantski centar i osigurati informacijska podrška.

Trend povećanja kompetencija medicinskim sestrama/tehničarima prisutan je u Europi i svijetu, naglasili su autori ePostera. Komplementarno s projektom Uvođenje daljinskog nadzora u HMS, na inicijativu HZHM-a provodi se jednogodišnje specijalističko usavršavanje 375 prvostupnika sestrinstva u izvanbolničkom HMS-u kojim će im se proširiti kompetencije i ovlasti.

Ovogodišnji Europski kongres hitne medicine okupio je stručnjake iz cijelog svijeta, a poseban naglasak stavljen je na revolucionarna istraživanja koja mijenjaju praksu rada na bolje. Uz predavanja, organizirane su i brojne radionice te susreti za mlade liječnike – specijalizante hitne medicine, kao i natjecanje timova prema realnim scenarijima.

Podijeli: