e-Usavršavanje: Toplinska bolest i poremećaji – podcijenjena opasnost

U sklopu osnovnog Programa e-Usavršavanja Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) izv. prof. prim. dr. sc. Nenad Karanović, dr. med. s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu danas je održao predavanje Toplinska bolest i poremećaji – podcijenjena opasnost.

"Oštećenja organizma toplinom najčešće nastaju zbog djelovanja visoke temperature okoliša uz poremećaj termoregulacije, a često su udružena s tjelesnim naporom", istaknuo je izv. prof. prim. dr. sc. Nenad Karanović, dr. med. Zajednički naziv im je toplinska bolest, a spektar poremećaja varira od blagih (toplotni edem, toplotni grčevi), preko srednje teških oblika (toplotna sinkopa, toplotna iscrpljenost) do toplotnog udara kao najtežeg oblika. Potonji može rezultirati značajnim trajnim morbiditetom i mortalitetom, ako se agresivno i brzo ne liječi.


Zdravstvenim djelatnicima na udaljenim lokacijama izv. prof. prim. dr. sc. Nenad Karanović, dr. med. pojasnio je epidemiologiju i patofiziologiju toplinske bolesti te naveo kakvu kliničku sliku uzrokuje, ali i kako dijagnosticirati i liječiti oboljele. S obzirom na to da je sezona vrućina pred vratima, predavanje su sa zanimanjem pratili djelatnici Specijalne bolnice za produženo liječenje Duga Resa te domova zdravlja "Ante Franulović", Dubrovnik, Ozalj, Gospić, Novalja, Korenica, Senj, Korčula, Slunj, Vojnić, Ogulin, Otočac, Orahovica, Slatina, Pitomača, Splitsko-dalmatinske županije i Primorsko-goranske županije.


Program e-Usavršavanje provodi HZHM s ciljem razvoja i jačanja ljudskih potencijala na svim razinama zdravstvene zaštite u Republici Hrvatskoj. Njime je znatno olakšan pristup profesionalnim sadržajima zdravstvenim djelatnicima na otocima te u ruralnim i teško dostupnim područjima.

Podijeli: