e-Usavršavanje: Šećerna bolest i debljina – bolesti suvremenog doba

Predavanjem Šećerna bolest i debljina – bolesti suvremenog doba Dragana Božičevića, dr. med., spec. interne med., subspecijalista dijabetologa-endokrinologa iz Specijalne bolnice za produženo liječenje Duga Resa nastavljena su, nakon ljetne stanke, predavanja koja se održavaju u sklopu osnovnog Programa kontinuiranog stručnog usavršavanja zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti na udaljenim i teže dostupnim područjima, odnosno e-Usavršavanja.

"Debljina i dijabetes predstavljaju velik javnozdravstveni problem kako u Hrvatskoj tako i u svijetu", rekao je doktor Božičević na predavanju te naglasio kako se procjenjuje da u RH danas imamo 500 000 oboljelih od šećerne bolesti koja se nalazi na trećem mjestu ljestvice vodećih uzroka smrti. Iako liječenje predstavlja velik izazov i za dijabetologe i za liječnike obiteljske medicine, danas postoje brojni lijekovi koji mogu spriječiti razvoj komplikacija i smanjiti smrtnost. Osim toga, znatno će pomoći dijabetička prehrana i redovita tjelesna aktivnost. Ipak, najveći dio sredstava za liječenje ove bolesti otpada na zbrinjavanje komplikacija, istaknuo je doktor Božičević.

Debljina može uzrokovati mnogobrojne zdravstvene komplikacije, a značajno je povećana i smrtnost kod ovih bolesnika. Liječenje ove kronične bolesti zahtjeva timski pristup većeg broja stručnjaka - endokrinologa, nutricionista, kirurga, kineziologa, psihologa, psihijatra, gastroenterologa, kardiologa, rekao je doktor Božičević. Upravo stoga je u Specijalnoj bolnici za produženo liječenje Duga Resa razvijen specifičan program koji kombinira stacionarno liječenje i ambulantno praćenje.

Predavanje Šećerna bolest i debljina – bolesti suvremenog doba održano je u realnom vremenu u organizaciji Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, a pratili su ga putem videokonferencijskog sustava djelatnici Specijalne bolnice za produženo liječenje Duga Resa te domova zdravlja "Dr. Ante Franulović", Dubrovnik, Gospić, Korčula, Korenica, Novalja, Ogulin, Orahovica, Otočac, Ozalj, Pitomača, Senj, Slatina, Slunj, Vojnić, Splitsko-dalmatinske županije i Primorsko-goranske županije.

Podijeli: