e-Usavršavanje: Sagorijevanje na poslu - prepoznavanje i alati za očuvanje mentalnog zdravlja

U okviru osnovnog Programa cjeloživotnog stručnog usavršavanja zdravstvenih radnika, odnosno e-Usavršavanja, Hrvatski zavod za hitnu medicinu organizirao je u utorak, 8. studenoga 2022., predavanje Igora Salopeka, dr. med. iz Opće bolnice Karlovac o sindromu izgaranja na poslu, kao i alatima koji pomažu u očuvanju mentalnog zdravlja za djelatnike primarne zdravstvene zaštite na udaljenim i teže dostupnim područjima.

Posljednjih godina intenzivnije se spominje sindrom burnouta, odnosno sindrom sagorijevanja na poslu koji karakteriziraju psihofizička i emocionalna iscrpljenost, otuđenost, neučinkovitost, a njegovi nerijetki znakovi i simptomi su hipertenzija, metabolički sindrom, osteoporoza te psihosomatski simptomi. "Mentalni poremećaji uzrokuju smanjenu radno-socijalnu funkcionalnost", rekao je na predavanju doktor Salopek. Učestala pojava mentalnih poremećaja, a time i burnouta nije zaobišla ni sektor zdravstva s obzirom na veliku odgovornost koju prema pacijentima imaju medicinski djelatnici koji su svakodnevno izloženi stresu.

Nažalost, oboljele osobe se, zbog stigmatizacije, ustručavaju potražiti stručnu pomoć čime se prolongira vrijeme za liječenje i oporavak, naglasio je doktor Salopek. "Suvremeni pristupi mentalnom zdravlju na poslu uključuju kreiranje radnog okružja koje afirmira destigmatizaciju i pravovremene stručne intervencije te prevenira ili smanjuje rizike za nastanak psihijatrijskih poremećaja i bolesti, osobito kroz poticanje individualnih i grupnih alata pomoći i podrške", istaknuo je tom prigodom doktor Salopek te polaznicima predstavio strategije pomoći i samopomoći za očuvanje mentalnog zdravlja.

Predavanje Sagorijevanje na poslu - prepoznavanje i alati za očuvanje mentalnog zdravlja pratili su  putem videokonferencijskog sustava u realnom vremenu djelatnici Specijalne bolnice za produženo liječenje Duga Resa te domova zdravlja "Dr. Ante Franulović", Dubrovnik, Gospić, Korčula, Korenica, Novalja, Ogulin, Orahovica, Otočac, Ozalj, Pitomača, Senj, Slatina, Slunj, Vojnić, Splitsko-dalmatinske županije i Primorsko-goranske županije.

 

Podijeli: