e-Usavršavanje: Psihijatrijska hitna stanja

U sklopu osnovnog Programa e-Usavršavanje Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, dr. sc. Aleksandar Savić, dr. med., spec. psihijatrije iz Klinike za psihijatriju Vrapče danas je održao predavanje o najčešćim hitnim stanjima u psihijatriji, načinima njihove trijaže i zbrinjavanja te elementima kliničke prezentacije koji mogu pomoći u identificiranju onih stanja koja zahtijevaju detaljniju somatsku obradu.

"Dok se brojni entiteti mogu svrstati u hitna stanja u psihijatriji, dva transdijagnostička fenomena bit će najčešći problemi s kojima će se suočiti oni koji rade u hitnim službama – agitacija i suicidalnost", istaknuo je psihijatar Savić te upozorio kako su procjena razine agitacije i opasnosti, kao i deeskalacijska komunikacija i specifične farmakološke intervencije ključni alati za one koji se susreću s tim fenomenima i moraju donositi odluke o njihovom zbrinjavanju.

Zahvaljujući modernom videokonferencijskom sustavu predavanje su u realnom vremenu pratili djelatnici Specijalne bolnice za produženo liječenje Duga Resa te domova zdravlja "Dr. Ante Franulović", Dubrovnik, Ozalj, Gospić, Novalja, Korenica, Senj, Korčula, Slunj, Vojnić, Ogulin, Otočac, Orahovica, Slatina, Pitomača, Splitsko-dalmatinske županije i Primorsko-goranske županije.

Program e-Usavršavanje provodi Hrvatski zavod za hitnu medicinu s ciljem razvoja i jačanja ljudskih potencijala na svim razinama zdravstvene zaštite u Republici Hrvatskoj. Njime je znatno olakšan pristup profesionalnim sadržajima zdravstvenim djelatnicima na otocima te u ruralnim i teško dostupnim područjima.

Podijeli: