e-Usavršavanje: Mobilni palijativni tim i koordinator – osovina i spona za razvoj kontinuirane skrbi

O palijativnoj medicini i skrbi na razini primarne zdravstvene zaštite, odnosno mobilnom palijativnom timu (MPT) i koordinatorima palijativne skrbi govorila je danas na predavanju održanom u sklopu osnovnog Programa cjeloživotnog stručnog usavršavanja zdravstvenih radnika, odnosno e-Usavršavanja voditeljica MPT-a Doma zdravlja Zagreb - Zapad Katija Ćulav, dr. med., specijalistica anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja.

"MPT pruža specijalističku palijativnu skrb bolesnicima u njihovom domu, ima i savjetodavnu ulogu te usko surađuje s liječnikom obiteljske medicine s kojim, uz osluškivanje potreba pacijenta i njegove obitelji, slaže plan skrbi uključujući sve raspoložive komponente", istaknula je tom prigodom doktorica Ćulav. U suradnji s drugim službama MPT djeluje multidisciplinarno i interdisciplinarno, što je doktorica Ćulav prikazala i primjerom dobre prakse. MPT nadopunjuje se u radu s koordinatorom za palijativnu skrb čija je uloga povezivanje svih dionika važnih za razvoj palijativne skrbi u županiji i stvaranje mreže i sustava cjelovite skrbi za palijativnog bolesnika i njegovu obitelj.

"Pomoć treba biti pravovremena da bi bila uspješna i usmjerena na stvarne potrebe pacijenta i obitelji u određenom slučaju i trenutku", rekla je doktorica Ćulav te naglasila kako je razvijanje takve skrbi velik izazov koji zahtjeva prilagodbe kako ljudstva i pravilnika tako i načina promišljanja o životu i smrti. "Ključan moment je ostvarivanje kontinuirane skrbi razvijanjem izvanbolničke palijativne skrbi omogućavanjem veće palete usluga u domu pacijenta koji je u većini slučajeva njegov prvi izbor", naglasila je Katija Ćulav, dr. med. te dodala kako je potrebno dodatno poboljšati komunikaciju između svih dionika koji sudjeluju u pružanju palijativne skrbi.

Predavanje su u realnom vremenu pratili djelatnici Specijalne bolnice za produženo liječenje Duga Resa i Zatvorske bolnice u Zagrebu te domova zdravlja "Dr. Ante Franulović", Dubrovnik, Gospić, Korčula, Korenica, Novalja, Ogulin, Orahovica, Otočac, Ozalj, Pitomača, Senj, Slatina, Slunj, Vojnić, Splitsko-dalmatinske županije i Primorsko-goranske županije, kao i ugovoreni koordinatori palijativne skrbi i MPT-i. Projekt e-Usavršavanje provodi Hrvatski zavod za hitnu medicinu s ciljem razvoja i jačanja ljudskih potencijala na svim razinama zdravstvene zaštite u RH.

Podijeli: