Dubrovački tim helikopterske hitne medicinske službe zbrinuo 160 pacijenata

Tim helikopterske hitne medicinske službe (HHMS) koji je tijekom protekle turističke sezone bio smješten u Zračnoj luci Dubrovnik imao je 160 intervencija i zbrinuo je jednak broj hitnih pacijenata od Prevlake preko Lastova do Neretve, odnosno s cijelog područja Dubrovačko-neretvanske županije.

U tri mjeseca djelovanja, tim HHMS-a zbrinuo je 78 posto oboljelih i 22 posto ozlijeđenih pacijenata, pokazuju podaci Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM). Od ukupnog broja pacijenata (160), njih 76 posto su hrvatski građani, dok je 24 posto hitnih pacijenata bilo iz inozemstva. Veći broj pacijenata je muškog spola (61 posto), a u 40 posto slučajeva zbrinuti pacijenti su bili u dobi od 20 do 64 godine, dok je njih 8 posto imalo od 7 do 19 godina. O najmlađim pacijentima, odnosno o djeci do 6 godina radilo se u 6 posto slučajeva. Najučestaliji razlog izlaska tima HHMS-a na intervenciju bio je teži poremećaj stanja svijesti, na koji se odnosilo 12 posto intervencija. Slijede intervencije zbrinjavanja osoba s dijagnozama akutnog abdomena (11 posto) i moždanog udara (10 posto), a nemali broj zbrinutih hitnih pacijenata imao je dijagnozu poremećaja srčanog ritma (9 posto), srčanog udara (9 posto) ili ozljedu glave (8 posto). Navedena zdravstvena stanja zahtijevala su neodgodivo pružanje hitne medicinske skrbi i pravovremeni pristup bolnicama što je stanovnicima i posjetiteljima otočnih, ruralnih i slabo naseljenih područja Dubrovačko-neretvanske županije osigurano upravo organizacijom HHMS-a s bazom u Dubrovniku. Najviše intervencija, čak 38 posto, tim HHMS-a imao je na otoku Korčuli. Slijedi Metković s 20 posto intervencija te Orebić (13 posto) i Janjina (11 posto) na poluotoku Pelješcu. Prema podacima HZHM-a, hitni pacijenti su na daljnje bolničko liječenje u 69 posto slučajeva prevezeni u Opću bolnicu Dubrovnik, dok su u preostalim slučajevima, a sukladno medicinskim indikacijama, prevezeni u Klinički bolnički centar Split.

Dubrovačkom timu HHMS-a ovo je četvrta godina djelovanja. Služba je uspostavljena još 2016. godine u suradnji Ministarstva zdravstva, Ministarstva unutarnjih poslova i Dubrovačko-neretvanske županije zbog izrazito velike udaljenosti između bolnica za prijevoz i zbrinjavanje hitnih pacijenata medicinskim vozilom na dubrovačko-neretvanskom području. Za let se koristio helikopter Ministarstva unutarnjih poslova, Eurocopter EC 135, dok je medicinski tim osiguralo Ministarstvo zdravstva djelatnicima iz županijskih zavoda za hitnu medicinu. Dimenzije i tehničke karakteristike MUP-ovog helikoptera opremljenog poput zemaljskog vozila za hitne medicinske intervencije znatno olakšavaju pristup pacijentu budući da se takvim helikopterom može slijetati na različite površine, a medicinski tim iz helikoptera može obaviti kompletnu intervenciju te u okviru „zlatnog sata“ prevesti hitnog pacijenta u odgovarajuću bolnicu.

Podijeli: