Dubrovački tim helikopterske hitne medicinske službe spreman za sezonu

Helikopterska hitna medicinska služba (HHMS) s bazom u Dubrovniku spremna je za još jednu ljetnu sezonu ocijenio je ministar zdravstva  izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, dr. med., a potvrdila pokazna vježba održana danas u Dubrovniku. Uz ministra zdravstva, vježbu su pratili i pomoćnik ministra unutarnjih poslova za civilnu zaštitu dr. sc. Damir Trut, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije Luka Lulić te brojni drugi uzvanici.

Dubrovački tim HHMS-a s radom počinje sutra, a ovo mu je peta godina djelovanja. Služba je uspostavljena na inicijativu Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM), a Sporazumom između Ministarstva zdravstva, Ministarstva unutarnjih poslova i Dubrovačko-neretvanske županije. Izvedena pokazna vježba bila je završna provjera uvježbanosti i operativnih sposobnosti medicinskog tima HHMS-a koji je nedavno uspješno prošao edukaciju HZHM-a o standardnim operativnim postupcima i protokolima rada pri intervencijama sa zračnim prijevozom. Uz spremnost i stručnu osposobljenost helikopterskog medicinskog tima, vježbom je prikazana komplementarnost helikopterske i zemaljske hitne medicinske službe (HMS), ali i važnost suradnje HMS-a i policije za dobrobit zajednice.

Medicinski tim osigurava Ministarstvo zdravstva, a helikopter i posadu (pilot i zrakoplovni tehničar) Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP). Dimenzije i tehničke karakteristike MUP-ovog helikoptera znatno olakšavaju pristup bolesniku jer se njime može slijetati na različite površine. Zahvaljujući tome, svim stanovnicima i posjetiteljima Dubrovačko-neretvanske županije omogućena je dostupnost odgovarajuće hitne medicinske skrbi i pravovremeni pristup bolnicama, odnosno zbrinjavanje u okviru "zlatnog sata".

Prema podacima HZHM-a, dubrovački tim HHMS-a je tijekom prošlogodišnje turističke sezone zbrinuo 160 hitnih pacijenata, a najviše intervencija imao je otoku Korčuli. Kao nadopuna zemaljskom HMS-u, ove godine će do 15. rujna brinuti o zdravstvenoj sigurnosti naših građana i turista kao jedan od 17 dodatnih timova HMS-a angažiranih tijekom turističke sezone zbog unaprjeđenja kvalitete zdravstvene zaštite.

 

Podijeli: