Dodijeljena plaketa HZHM-u na obilježavanju 100. obljetnice rada ljubljanske Stanice hitne medicinske službe

Stanica hitne medicinske službe Sveučilišnog kliničkog centra (UKC) Ljubljana je u listopadu 2022. svečano obilježila veliki jubilej, 100. obljetnicu profesionalnog rada. Prigodna svečanost okupila je niz uzvanika, uključujući predsjednika Slovenije Boruta Pahora, slovenskog ministra zdravstva Danijela Bešiča Loredana, dr. med., ravnateljicu Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) prim. mr. Maju Grba-Bujević, dr. med. i njezinog zamjenika Damira Važanića, mag. med. techn.

Tom prilikom je voditelj ljubljanske Stanice hitne medicinske službe Janez Kramar, dipl. zn. dodijelio plaketu HZHM-u, ali i drugim suradnicima, u znak zahvale na višegodišnjoj uspješnoj suradnji. Plaketu je preuzela prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. te pritom istaknula: "Hrvatska i Slovenija, kao dvije susjedne zemlje, moraju surađivati na području hitne medicine te zajednički odgovarati na zdravstvene izazove koje budućnost pred njih postavi."

Počeci djelovanja hitne medicinske službe u Ljubljani sežu u daleku 1870. godinu kada se služba temeljila na volonterstvu da bi 1922. godine počela službeno djelovati kao dio gradske vatrogasne postrojbe. U proteklih 100 godina ljubljanska Hitna napredovala je od konjskih zaprega do suvremene jedinice sa 118 zaposlenih koja djeluje na području od 1470 kvadratnih kilometara i brine o zdravstvenoj sigurnosti cca. 450 000 ljudi. Na predanom radu koji obavljaju u teškim uvjetima zahvalio im je predsjednik Pahor, a veliku i važnu obljetnicu čestitao im je i ministar zdravstva te im zahvalio na svakodnevnom nesebičnom i požrtvovnom radu.

Podijeli: