Diljem Hrvatske proslavljen Nacionalni dan hitne medicinske službe

„Spašavanje ljudskih života za nas nije nikakav herojski čin već posao koji zahtjeva visok stupanj odgovornosti, kritičnosti i odlučnosti kako bi što brže izišli na intervenciju i što kvalitetnije zbrinuli hitnog pacijenta“ rekla je ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. koja je prvo službeno obilježavanje Nacionalnog dana hitne medicinske službe provela u Zadru odakle je svim hitnjacima  čestitala Dan Hitne.

Svoj dan danas su proslavila 2.822 djelatnika hitne medicinske službe koji, raspoređeni u 919 timova, godišnje obave više od milijun i pol intervencija.  Kako bi svojim sugrađanima približili ovu iznimno odgovornu i tešku djelatnost te ih potaknuli da ispravnim postupcima pozivanja hitne službe doprinesu boljem zdravstvenom ishodu unesrećene ili oboljele osobe, djelatnici županijskih zavoda za hitnu medicinu izišli su na gradske trgove i otvorili svoja vrata svim zainteresiranim građanima.

Tako su Zadrani na Narodnom trgu mogli vidjeti kako izgleda zbrinjavanje ozlijeđene osobe, ali i dobiti niz praktičnih savjeta koje trebaju znati u slučaju kad je narušeno zdravlje ili život. „Pola se ovog ne bih sjetila“ rekla nam je jedna prolaznica kada smo joj dali letak „Sve što trebate znati o  hitnoj medicinskoj službi“. Letci, koje je izradio Hrvatski zavod za hitnu medicinu, dijelili su se i u ostalim županijama.

Zavod za hitnu medicinu Bjelovarsko-bilogorske županije Nacionalni dan hitne medicinske službe obilježio je pokaznom vježbom hitne intervencije u Osnovnoj školi Ivanska. Intervencije su izvedene u realnom vremenu, a sudjelovala su čak tri tima hitne medicinske službe – iz Bjelovara, Čazme i Garešnice. Pokaznom vježbom zbrinjavanja osobe sa srčanim zastojem Zavod za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije pokušao je svoju djelatnost približiti sugrađanima na riječkom Jadranskom trgu. Zainteresirani su mogli, uz upute djelatnika Hitne, naučiti kako pravilno izvesti vanjsku masažu srca i umjetno disanje. Djelatnicima Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije njihov dan čestitali su župan prof. dr. sc. Vidoje Vujić te pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb doc. dr. sc. Đulija Malatestinić.

Zavod za hitnu medicinu Ličko-senjske županije jednako snažno je djelovao i u svom sjedištu - u Gospiću gdje je na gradskom trgu informirao građane organizaciji i radu Hitne, i u ispostavama. U Novalji i Senju proveli su edukaciju djece u školama te na gradskim trgovima informirali građane o svom radu. U Korenici su obučili vatrogasce Nacionalnog parka „Plitvička jezera“ postupcima prve pomoći, dok su na trgu u Otočcu građane upoznavali s organizacijom i djelokrugom svoga rada. Na centralnom gradskom trgu u Čakovcu građani su mogli razgledati vozilo hitne medicinske službe te također naučiti načine postupanja u različitim hitnim slučajevima, dok su u Sisku i Velikoj Gorici mogli vidjeti pokazne vježbe pružanja hitne medicinske skrbi ozlijeđenim osobama.

Osnovne zahvate prve pomoći i samopomoći kao i upute što činiti s unesrećenom ili oboljelom osobom do dolaska tima hitne medicinske službe, danas su mogli saznati građani Ivanca, Ludbrega, Novog Marofa i Varaždina. Zainteresirani građani Slatine i Virovitice mogli su razgledati vozilo za hitne intervencije, ali i izmjeriti tlak i šećer. Na niz pitanja Šibenčana, strpljivo su odgovarali djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Šibensko-kninske županije, dok su djelatnici županijskih zavoda Dubrovačko-neretvanske i Karlovačke županije u svojim prostorima ugostili sve sugrađane koji se zanimaju za rad Hitne. Dan otvorenih vrata organiziran je i u Krapinsko-zagorskoj županiji. Građani su mogli razgledati vozilo i opremu potrebnu timu hitne medicinske službe te se upoznati s nekim postupcima pružanja prve pomoći.

Podijeli: