Croatian Medical Response to Major Incidents Course: Medicinski djelatnici spremni za zbrinjavanje masovnih nesreća

U organizaciji Kriznog stožera Ministarstva zdravlja i Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, a u provedbi Hrvatskog društva za urgentnu medicinu i kirurgiju proteklog je vikenda u Slavonskom Brodu održan trening zbrinjavanja masovne nesreće Croatian Medical Response to Major Incidents Course (Cro MRMI).

Trodnevni poslijediplomski trening European Societyja for Trauma and Emergency Surgery - Cro MRMI bio je namijenjen svim djelatnicima uključenim u sustav zbrinjavanja masovne nesreće od mjesta događaja do operacijskih sala i jedinica intenzivnog liječenja. Okupio je ukupno 60 polaznika – liječnika te medicinskih sestara i tehničara izvanbolničke hitne medicinske službe, kao i liječnika te medicinskih sestra i tehničara odjela hitne medicine, ali i predstavnike Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva obrane i Kriznog stožera Ministarstva zdravlja. Edukacija je obuhvatila teorijska znanja i praktične vještine, a sudionici su prošli kroz stvaran scenariji zbrinjavanja masovne nesreće. Svi podaci o pacijentima bili su realni i radilo se sa stvarnim utroškom vremena i resursa. Nakon završetka praktičnih vježbi instruktori su evaluirali kvalitetu rada na svim segmentima sustava, izračunali smrtnost i postotak komplikacija te analizirali greške koje su polaznici činili tijekom vježbe.

Bez obzira na tehnološki napredak civilizacije, rizik pojave masovnih nesreća i katastrofa u neprekidnom je porastu. Krizne situacije mogu nastupiti iznenada, neočekivano i bilo gdje, a zadaća zdravstvenog sustava upravo je smanjenje ili prevencija posljedica masovnih nesreća. Trening Croatian Medical Response to Major Incidents Course koji se održao u sklopu Projekta unaprjeđenja hitne medicinske službe i investicijskog planiranja u zdravstvu, svakako doprinosi kvaliteti zbrinjavanja hitnih pacijenata budući da se njegovom organizacijom uspostavlja sustav medicinskog odgovora na masovne nesreće u RH.

 
Podijeli: