Bjelovarski Centar za hitnu medicinu obilježio treću godišnjicu rada

U Općoj bolnici Bjelovar obilježena je treća obljetnica rada Centra za hitnu medicinu, izgrađenog u sklopu Projekta unapređenja hitne medicinske službe i investicijskog planiranja u zdravstvu. Njegovi djelatnici samo su prošle godine zbrinuli čak 24.981 pacijenta, doznajemo od voditeljice Centra Karmele Caparin, dr. med., a sanacijski upravitelj Opće bolnice Bjelovar Zoran Seleš, mag. oec. ovom im je prigodom uručio priznanje za zalaganje i doprinos u unapređenju zdravstvene djelatnosti bolničke hitne medicine.

Godinu ranije, istaknula je doktorica Caparin zbrinuli su 23.485 pacijenata, dok su 2013. imali 18.550 hitnih pacijenata. Prema statistikama, tijekom protekle godine bjelovarski Centar za hitnu medicinu zaprimio je i medicinski zbrinuo 188 pacijenata prvog stupnja hitnosti. Najveći broj njih, ukupno 15.210 ili 60 posto, pacijenti su četvrte ili pete trijažne kategorije, odnosno nisu hitni pacijenti. Naravno, kao i u ostalim centrima za hitnu medicinu, pacijenti se zbrinjavaju prema stupnju hitnosti, a voditeljica bjelovarskog Centra naglasila je da se kontinuirano prati učinkovitost po trijažnim kategorijama te da se, unatoč kadrovskim poteškoćama, poštuju smjernice za maksimalno čekanje na početak pregleda pacijenata s učinkovitošću od 72 do 100 posto prema smjernicama za pojedine trijažne kategorije. Najčešće dijagnoze pacijenta bjelovarskog Centra za hitnu medicinu, nastavila je doktorica Caparin, su bol u trbuhu, febrilno stanje, povišen krvni tlak, različite ozljede, bol u prsima, upale respiratornih i mokraćnih putova itd.

Trenutno je u Centru za hitnu medicinu Opće bolnice Bjelovar zaposleno 18 medicinskih sestara odnosno tehničara koji se redovito educiraju i aktivno sudjeluju u stručnim skupovima. Na specijalizaciji iz hitne medicine trenutno su tri stalno zaposlena liječnika, a bila bi im, istaknula je doktorica Caparin, potrebna još dva. Međutim, hitni pacijenti nisu zbog toga zakinuti za uslugu jer na poziv dolaze specijalisti svih struka. Ovakav model prijema i obrade hitnih pacijenta rezultirao je pružanjem kvalitetnije i brže medicinske usluge te smanjenjem stope njihova mortaliteta i invaliditeta, zaključila je voditeljica Centra Karmela Caparin, dr. med. te dodala da su upravo u 2015. instalirali novi MSCT uređaj koji omogućuje bržu i kvalitetniju dijagnostiku za najhitnije pacijente.

Podijeli: