108. obljetnica hitne medicinske službe u Zagrebu

Nastavni zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba je u ponedjeljak, 16. listopada 2017., obilježio 108. obljetnicu svoga osnivanja, a prigodnoj svečanosti prisustvovali su izaslanik predsjednice Republike Hrvatske dr. sc. Tomislav Madžar, dr. med., ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić, dr. med. i ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med.

„Zagrebački Zavod razvio je moderan sustav hitne medicinske službe koji prati europske i svjetske standarde u zbrinjavanju teško oboljelih i kritično ozlijeđenih pacijenata u vremenskim okvirima povoljnim za pozitivan ishod i kvalitetan oporavak pacijenata. Ali to i ne čudi s obzirom na to da ovaj Zavod ima dobro opremljene, izvrsno educirane, profesionalne, odgovorne i motivirane djelatnike“, istaknula je tom prigodom primarius Grba-Bujević.

Dobrovoljno društvo za spasavanje osnovala 1909. godine Družba Braće Hrvatskoga Zmaja, a hitna medicinska služba u Zagrebu u proteklih je 108 godina napredovala od četiri sanitarna pomoćnika i isto toliko konjskih zaprega do 79 timova hitne medicinske službe. Zagrebački timovi obave više od 90 tisuća intervencija godišnje, a prosječno vrijeme izlaska na intervenciju im je sedam minuta, naglasio je na svečanosti ravnatelj Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba doc. prim. dr. sc. Dubravko Huljev, dr. med.

Podijeli: