1. Kongres hitne medicine s međunarodnim sudjelovanjem

U Trogiru je od četvrtka, 19. travnja, do subote, 21. travnja 2012., održan 1. Kongres hitne medicine s međunarodnim sudjelovanjem. Kongres je okupio preko 200 doktora medicine i medicinskih sestara /medicinskih tehničara hitne medicinske službe, izvanbolničke i bolničke, iz zemlje i iz inozemstva i poslužio kao platforma za razmjenu iskustava te da uz 34 stručna predavanja, 14 plakata i niza radionica upoznaju nove ideje i tehnologija koje se primjenjuju u svakodnevnoj praksi  s ciljem unaprjeđenja kvalitete pružanja hitne medicinske skrbi.

Kongres prati ciljeve reorganizacije hitne medicinske službe u Hrvatskoj, čija se uspješnost očituje i u stalnom stručnom usavršavanju djelatnika hitne medicine što je na svečanom otvorenju istaknula predsjednica Hrvatskog liječničkog zbora - Hrvatskog društva za hitnu medicinu i Kongresa dr. sc. Ingrid Bošan – Kilibarda, dr. med.: „Suvremena medicina se iz dana u dan sve više razvija pa si medicinari ne mogu dopustiti san na lovorikama već stalno moraju biti u potrazi za novim, boljim načinima i metodama liječenja hitnih pacijenta.“

U sklopu otvaranja Kongresa, okupljenima je prof. dr. sc. Julije Meštrović, dr. med. predstavio i novu medicinsku literaturu čiji je recenzent -Smjernice za rad izvanbolničke hitne medicinske službe, a koju su u okviru Projekta unaprjeđenja hitne medicinske službe i investicijskog planiranja u zdravstvu izdali Ministarstvo zdravlja i Hrvatski zavod za hitnu medicinu. Smjernice pokrivaju cijeli spektar stanja s kojima se svakodnevno susreće tim hitne medicinske službe i po tome predstavljaju jedinstvenu medicinsku literaturu na području Hrvatske.

Otvaranju 1. Kongresa hitne medicine s međunarodnim sudjelovanjem prisustvovala je, uz predstavnike Ministarstva Zdravlja, Splitsko – dalmatinske županije i grada Trogira, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maja Grba – Bujević, dr. med. koja je okupljene podsjetila da je u Hrvatskoj u tijeku uspješna provedba reorganizacije hitne medicinske službe. Naglasila je da iako „Hrvatski zavod za hitnu medicinu ima definiranu viziju, misiju i strategiju reorganizacije, sam ju ne može ostvariti jer je za dugoročan uspjeh i zadovoljstvo pacijenata i medicinskih djelatnika presudan timski duh i način razmišljanja“. Najavila je da će Zavod i dalje ustrajati na tome da se radnicima hitne medicinske službe osigura edukacija i najsuvremenija oprema za rad, te upozorila kako bez kvalitetnog ljudskog kadra reorganizacija ne može zaživjeti u potpunosti.

Pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i Splitsko – dalmatinske županije, 1. Kongres hitne medicine s međunarodnim sudjelovanjem organizirali su Hrvatski liječnički zbor - Hrvatsko društvo za hitnu medicinu i Hrvatska udruga medicinskih sestara - Društvo hitne medicinske pomoći.

Podijeli: