Pokreni srce spasi život

Bolesti srca na drugom su mjestu uzroka smrtnosti u Hrvatskoj, a prema podacima Hrvatskoga kardiološkog društva od iznenadnog srčanog zastoja godišnje umre 9.000 ljudi, odnosno jedna osoba svakog sata. Velika stopa mortaliteta, kao i činjenica da se iznenadni srčani zastoj može dogoditi bilo kome pa i sportašima te mladim i zdravim osobama, razlog su zašto je Ministarstvo zdravstva, u suradnji s Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, pokrenulo Nacionalni program javno dostupne rane defibrilacije „Pokreni srce – spasi život“. Osnovne aktivnosti programa su javno-zdravstveno promicanje važnosti rane defibrilacije edukacijom građana i senzibilizacijom šire javnosti, zatim povećanje dostupnosti automatskih vanjskih defibrilatora (AVD) i educiranje što većeg broja laika za provođenje postupka oživljavanja uz upotrebu AVD-a.

Procjenjuje se da od 100 ljudi srčani zastoj danas preživi manje od 10, a provedbom programa „Pokreni srce – spasi život“ namjera je povećati preživljavanje i omogućiti da iznenadni zastoj srca preživi 50 od 100 osoba. U Hrvatskoj ih danas godišnje preživi 900 a moglo bi, prema svjetskim iskustvima, preživjeti 4.500 osoba. Program se temelji na Deklaraciji Europskog parlamenta o uvođenju Europskog tjedna svijesti o srčanom zastoju (od 16. lipnja 2012.) i Nacionalnoj strategiji razvoja zdravstva RH 2012.-2020., a provodi se po uzoru na mnoge europske zemlje kao što su Velika Britanija, Njemačka, Austrija, Irska, Poljska, Norveška ili Slovenija, u kojima je značajno smanjena smrtnost uslijed iznenadnog srčanog zastoja.

Automatski vanjski defibrilator omogućava da se u slučaju iznenadnog srčanog zastoja pomogne i prije dolaska hitne medicinske službe. Pomoć mogu pružiti i laici bez medicinskog znanja, nakon provedene edukacije, te tako spasiti život u sudbonosnim minutama do dolaska hitne medicinske službe. AVD uređaj jednostavan je za rukovanje, sam prepoznaje srčani ritam koji zahtjeva defibrilaciju te na hrvatskom jeziku daje glasovne i tekstualne upute o postupcima koje treba provesti. Poznavanje vještina vanjske masaže srce i umjetnog disanja te upotrebe AVD-a iznimno su važne jer je za preživljavanje osobe koja je doživjela iznenadni srčani zastoj ključno započeti oživljavanje i upotrijebiti AVD unutar 3 do 5 minuta od trenutka zastoja srca. Bez obzira na kvalitetu organizacije i brzinu reakcije, nijedna hitna medicinska služba ne može u svim slučajevima tako brzo doći do osobe koja je doživjela iznenadni srčani zastoj.

Od početka provođenja programa do sada, za korištenje AVD-a,  obučen je veliki broj djelatnika policije, oružanih snaga, vatrogasaca, gorskih spašavatelja, zaposlenika nacionalnih parkova, željeznica, zračnih luka, autocesta, operativnih snaga Državne uprave za zaštitu i spašavanje, djelatnika zaštitarskih tvrtki te Ministarstva zdravstva, ali i velik broj građana. Znanje i vještine oživljavanja uz primjenu AVD uređaja daju samopouzdanje i spremnost pružanja pomoći, a time i priliku da se spasi život drugoj osobi. Građane je stoga važno upoznati s postupcima pružanja prve pomoći, oživljavanja i upotrebe AVD-a, kako bi bili u stanju prepoznati hitna stanja i pravodobno pružiti pomoć.

 


 

———————————————————————————————————————————————————-

 

. . .

download (desnik klik + save as)

letak.pdf

 

 

 download (desni klik + save as)

plakat.pdf